Huwelijk niet discriminerend

Een ingekorte versie van dit stuk verscheen eerder vandaag in NRCnext.

Eergisteren betoogden Thijs Kleinpaste en Jorrit Nuijens (raadsleden van D66 en GroenLinks in Amsterdam-Centrum) in NRCnext dat het huwelijk voor de wet discriminerend is, en kan worden geschrapt.

Mensen die voor de wet trouwen worden echter fiscaal nauwelijks anders behandeld dan mensen die een samenlevingscontract hebben, of zelfs alleen maar samenwonen. Alleenstaande zijn kan wel geld kosten, en dat is misschien oneerlijk. Maar het is geen argument om trouwen voor de wet onmogelijk te maken. En als het principe is dat de overheid niets mag doen dat de privésector ook kan, kan zij grotendeels worden opgedoekt. Denk bijvoorbeeld aan de gezondheidszorg, inkomensverzekeringen of het ophalen van huisvuil.

Het burgerlijk huwelijk is voor 150.000 mensen per jaar een belangrijke ceremonie en instituut. Zij willen niet alleen voor familie en vrienden, maar ook voor de hele gemeenschap trouw aan elkaar beloven. Voor hen geeft een officiële ceremonie de relatie meer gewicht.  Er zijn ook veel praktische voordelen van het huwelijk. Met een simpel bezoekje aan het stadhuis krijgen de gehuwden een verzameling contracten die allerlei ingewikkelde onderhandelingen over financiën, scheiding en erfenis overbodig maken.

Het schrappen van het huwelijk voor de wet zou ook betekenen dat paren individueel op zoek moeten naar een nieuwe manier om de traditie vorm te geven. Want als er geen ambtenaar van de burgerlijke stand is, wie moet dan de ceremonie doen? En hoe ziet zo’n ceremonie eruit?

Hoewel de door Kleinpaste en Nuijens voorgestelde huwelijkse tongpiercing een waardevolle suggestie is, zouden al die vragen een enorme verspilling van tijd en geld zijn. Ook zou het een wirwar van ceremonies opleveren die geen recht doen aan de behoeften van mensen aan een gedeelde cultuur. De oproep van de heren pakt dus iets belangrijks af van een grote groep burgers, zonder iemand anders iets op te leveren. Het is daarom zowel onredelijk als kansloos.

Advertenties

Over misterblok
Consultant, investor and activist against destruction of democracy and the planet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: