Rechter zit fout bij hoofddoekuitspraak Don Bosco

Een ingekorte versie van dit stuk verscheen op 8 april 2011 in de Volkskrant.

Gisteren deed de rechtbank in Haarlem uitspraak in de zaak die een leerlinge had aangespannen tegen het Don Bosco College in Volendam. De leerling wil op school een hoofddoek dragen, maar de school heeft dat verboden. Eerder al gaf de Commissie Gelijke Behandeling de leerlinge gelijk, maar de rechter heeft nu de school in het gelijk gesteld. De rechter zet daarmee een gevaarlijk precedent, en het is te hopen dat deze in hoger beroep vernietigd zal worden.

De redenering van de rechter is dat een hoofddoek een uiting is van een religie, de Islam, en dat deze religie anders is dan de katholieke van de school. En een school heeft het recht om haar eigen identiteit te beschermen. Dat is allemaal waar, maar dat kan niet opwegen tegen de andere overwegingen die tegen een verbod spreken.

In de eerste plaats wordt er een onredelijke afweging van belangen gemaakt. In een gemeente als Volendam is er geen risico dat het Don Bosco College er over 10 jaar niet-katholiek uitziet, dat katholieke leerlingen worden gepest, of dat Kerstmis niet meer mag worden gevierd. De (toch al zwakke) identiteit van de school is dus niet in gevaar. Ook de leerlingen van de school hebben geen moeite met een paar hoofddoekjes. Baarden zijn overigens wel toegestaan, en vormen dus klaarblijkelijk geen bedreiging voor de katholieke identiteit van de school. Dat ondanks het feit dat baarden voor orthodoxe joden en moslims ook religieus vereist zijn (en net als hoofddoekjes ook populair bij niet-orthodoxe mensen). De opstelling van de school getuigt dus van een gebrek aan logica, en waarschijnlijk ook aan zuivere bedoelingen.

Daar staat tegenover dat een hoofddoekverbod in de praktijk betekent dat sommige leerlingen de school niet zullen kunnen bezoeken, omdat ze de hoofddoek als een geloofsvereiste beschouwen. Dat zou in een stad als Amsterdam niet zo erg zijn, maar in Volendam is er in de wijde omtrek maar één school: het Don Bosco College. In de praktijk kan de uitspraak van de rechter gaan betekenen dat, net als in Antwerpen, meisjes niet meer naar school zullen gaan. Meisjes die recht hebben op onderwijs.

De uitspraak gaat ook in tegen een aantal rechtsprincipes die de basis vormen van onze democratie. Mensen hebben recht op vrije meningsuiting en vrije beleving van hun godsdienst. Zoals gezegd wordt de vrijheid van godsdienst van katholieken in Volendam in de praktijk door een hoofddoekje niet aangetast, maar  die van de leerlinge wel. Ook discrimineert een hoofddoekverbod op school in de praktijk, zelfs als het religieus neutraal geformuleerd is. Het betekent namelijk dat er wel eisen worden opgelegd aan moslims, maar niet aan mensen van andere religies. Katholieken hebben immers geen specifieke kleding. En in het geval van het Don Bosco college is de maatregel zelfs openlijk discriminerend geformuleerd (“hoofddoek niet toegestaan”).

Maar het legitimeren van een hoofddoekverbod door de rechter schept natuurlijk ook een gevaarlijk precedent. Het maakt het makkelijker om op andere plaatsen in de maatschappij hoofddoeken te verbieden. De PVV streeft hiernaar, als onderdeel van een breder plan om moslims allerlei rechten te ontnemen. En in de afspraken tussen CDA, VVD en PVV staat ook het discriminerende voornemen om “hoofddoeken” bij de rechterlijke macht te verbieden, en boerka’s in de gehele openbare ruimte. Zelfs als de rechter niet handelt uit onbewuste afkeer of angst voor vreemdelingen, getuigt deze beslissing daarom van een gebrek aan besef dat de rechten van moslims in dit land onder druk staan. Hopelijk zal het Hof anders oordelen.

Advertenties

Over misterblok
Consultant, investor and activist against destruction of democracy and the planet.

One Response to Rechter zit fout bij hoofddoekuitspraak Don Bosco

  1. Jeroen says:

    Mister Blok,

    het is inderdaad de bedoeling om de hoofddoek uit de nederlandse samenleving te weren. De hoofddoek is namelijk geen overwegend vrije keuze, maar een onderwerping van de vrouw. Mocht u iets anders concluderen als u kinderen in de leeftijd van 6-8 in Den Haag met hoofddoek ziet rondlopen, dan hoor ik het graag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: